1e WO

Vandaag (28 juli) is het precies 100 jaar geleden dat de 1e WO begon. Een verschrikkelijk smerige oorlog met miljoenen slachtoffers. Helaas, als ik vandaag de dag naar het nieuws kijk zijn we in die 100 jaar niet veel opgeschoten naar de vrede! Laten we dus aub een beetje oppassen en het hoofd een beetje koel houden. Er is maar een klein vonkje nodig, zoals je kunt lezen in de geschiedenisboekjes, voor een heleboel leed…..we weten er inmiddels alles van. Ik ben dus best blij met de voorzichtigheid van ons kabinet.
De geschiedenis van de 1e WO kom ik geregeld tegen als ik de mode van het begin van de vorige eeuw bestudeer.

Alle maatschappelijke, culturele veranderingen in de samenleving kunnen van invloed zijn op de mode. Deze oorlog heeft een enorme invloed gehad op de rol van de vrouw en automatisch haar kleedgedrag. Doordat de oorlog de jonge mannen van huis naar het front stuurden, namen veel vrouwen de taken en werkzaamheden van de mannen thuis over. Kleding moest dus meer comfortabel te dragen zijn. Voor het eerst in de geschiedenis werden de onderbenen zichtbaar. De rokken werden tot die tijd altijd gedragen tot de grond maar vanwege de bewegingsvrijheid die nu nodig was werden de rokken korter. Bovendien was het een tijd van grote schaarste wat betreft textiel en liepen uiteindelijk veel vrouwen in zwarte rouwkleding na het verlies van hun man en/of familieleden.
De dameskleding werd praktischer en kreeg enn meer mannelijke look en militaire accenten. Eigenlijk kun je ook zeggen dat deze oorlog niet alleen invloed had op de mode maar ook op de emancipatie van de vrouw.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s