Masterclass tijdens de FashionWeek / Rijksmuseum

IMG_3613

IMG_3588

IMG_3582

IMG_3611

Tijdens de 21e editie van de FashionWeeK in Amsterdam heb ik op 9 juli de masterclass “Back to the Future” bijgewoond die werd gegeven door Bianca du Mortier (conservator in het Rijksmuseum).

Na een warm ontvangst in het museum, zoals ik dat eerder heb meegemaakt, verzamelde we ons in een zaal onderin het Rijksmuseum. Na een praatje over de 21e editie van de FashionWeek, waarbij verteld werd dat het evenement de laatste jaren toegankelijker is geworden voor het publiek en (godzijdank) minder elitair, volgde de masterclass over de mode van toen en nu. Over duurzaamheid, hoe we bewust kunnen omgaan met materiaal en wat er gebeurd als we dat niet doen. Hergebruik van materiaal werd ook eeuwen geleden al toegepast. Persoonlijk vind ik dat een goede zaak hoewel ik me wel realiseer dat er daardoor natuurlijk prachtige en interessante creaties voor ons als nageslacht verloren zijn gegaan. Maar ach, dat klinkt dan ook wel weer erg hebberig. Verschillende versiertechnieken kwamen aan bod, technieken van toen, welke gelukkig nog steeds actueel zijn. De uiteindelijke conclusie was dat modeverschijnselen steeds weer terug komen……steeds net even anders vanwege de veranderde tijdsgeest en technologische en culturele ontwikkelingen. Waarom?….omdat het menselijk lichaam niet veranderd.

Afsluiting van de ochtend was een Tableau Vivant waarbij in de gang naar de ‘Nachtwacht” van Rembrandt, de collectie werd getoond van Dorhout Mees om vervolgens onze weg te vervolgen naar de “donkere kelders” van het Rijksmuseum voor een romantische ontmoeting met de 20 tal bruidsjurken uit de 18e, 19e en 20e eeuw.
Bruidsjurken met totaal verschillende silhouetten zoals je mag verwachten in dat tijdskader.
Japonnen rijkelijk versiert en allemaal prachtig in dezelfde roomachtige kleur, maar dus 1 zwart exemplaar. De bruid van de zwarte japon trouwde in de kerk waar het gebruikelijk was dat vrouwen in zwarte kledij de kerk betraden.

Uiteraard heb ik ook het prachtige gebouw en uiteindelijk ook de ‘Hollandse Meesters’ bewonderd.
Op een bankje me nog eens extra verdiept in de 17e eeuwse schilderkunst want zeg nou zelf………De Nachtwacht, Vermeer en het Joods bruidje zijn natuurlijk geen stukken die je overslaat.

Al met al weer een fantastische belevenis.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s