Brainstormen en snuffelen in de kledingkast van het Rijksmuseum

Schermafbeelding 2014-06-29 om 13.21.55Hoe voelt het om rond te snuffelen in andermans kasten? Andermans laden op te trekken en een kijkje te nemen in de garderobe van een ander. Nou!,….. daar moet je maar zin in hebben hoor ik jullie denken. Toch is dat voor mij reuze interessant.

Op 5 juni j.l. mocht ik met een paar andere re-anactors rondsnuffelen in het kledingdepot van het Rijksmuseum in Amsterdam. Wij waren daar samengekomen om te brainstormen over hoe het platform Modemuze. Welke informatie wenselijk is en hoe het er uit moet komen te zien. Fantastisch om daar aan mee te werken trouwens.
Je moet weten dat diverse musea in Nederland kostuums in depot hebben liggen die weing tot niet getoond (kunnen) worden. Zo blijft een schat aan informatie voor re- anactors en geïnteresseerden onzichtbaar. En dat is niet alleen zonde maar ook vreselijk jammer voor diegene die zijn of haar hart kunnen ophalen bij het zien van oude mode, zoals ik! Een enorme schoonheid blijft ongezien hangen in depots….. Eeuwig zonde als je het mij vraagt. Gelukkig ben ik niet de enige met deze mening……Musea, conservatoren, re-anactors, leden van de Ned. kostuumvereniging en andere geïnteresseerden zijn zich daarvan bewust en hebben samen hun gedachten laten gaan over het digitaliseren van de gehele collectie die in Nederland aanwezig is.
Modemuze is een initiatief van diverse musea, waaronder Amsterdam Museum, Het Rijksmuseum en Paleis Het Loo en de website zal eind dit jaar online zijn.

Nog even terugkomend op die kledingkast. Zelden zo’n geweldige “snoepwinkel” gezien. Kasten vol prachtig erfgoed. Een japon uit de 18e eeuw in zeer goede staat…..een Empire jurk in het mooiste groen, verschillende soorten korsetten, voorbeelden van oude versieringen, borduursels….noem maar op.
We konden alles mooi bekijken van binnen en buiten…..met je neus erboven op.

Een paar uurtjes later liep er een meisje met een grote glimlach en rode wangen van de opwinding over het Museumplein!……Nu eerst een lekker terrasje!Schermafbeelding 2014-06-29 om 13.20.35<a

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s